dilluns, 24 de maig del 2010

Tibet (III): Una mica de cultura Tibetana/ Tibet (III): Un poco de cultura Tibetana

Segueixo....uuuhuuu!!! I ho faig amb els controls militars que anem trobant a la carretera. Ens paren, ens miren i fins i ens fan ensenyar els passaports i visats. A cada control militar tenen una llista amb els noms de tots els integrants del tour. Ens tenen sota control.
Tornem a la part maca del tour. Creuem valls, veiem muntanyes, passem rius i de tant en tant ens creua algun que altre camió o jeep. Encara que la carretera està molt bé (regal dels Xinesos) la circulació és escassa. També, de tant en tant, apareix un poblat Tibetà amb les seves cases blanques per evitar la força del sol a tan alta alçada. També a sobre dels teulats, als pics de moltes muntanyes, en els ports de muntanya...., es poden veure les omnipresents “prayer flags” que es podria traduir com banderes de plegaria i que els Tibetans col·loquen per tot arreu. Segur que les heu vist, són banderes de diferents colors lligades unes amb les altres i amb plegaries escrites en elles. Cada color indica una cosa: el blau representa el cel, el blanc és l'aire, el vermell és foc, el verd és aigua i finalment el groc és terra.
Una mica més de cultura Tibetana...Dalai Lama significa Oceà de saviesa i quan mor, es reencarna un altre vegada. La difícil i llarga tasca és buscar aquesta reencarnació però abans de morir, el Dalai lama, sempre dona pistes d'on es pot reencarnar.
Al 1950 el govern Xinés va envair el Tibet dient que el Tibet sempre havia estat part de la Xina i també amb l'excusa que volia alliberar els Tibetans del mon feudal i de servitud en que vivien....bona excusa, no? La revolució cultural Xinesa va acabar amb molta de la cultura Tibetana. Molts llibres van ser cremats, moltes estàtues de buda destruïdes i molts monjos van ser assassinats o empresonats. Davant d'aquesta situació es va decidir que el Dalai Lama s'exilies a l'Índia per por a que sigues empresonat o fins i tot assassinat. Ara mateix viu a Darhamsala (Índia) on també és la seu del parlament Tibetà a l'exili. Per cert, l'actual Dalai Lama diu que no es reencarnarà al Tibet si no torna a allà com un home lliure abans de que es mori. Demà...més..

Continuo....uuuhuuu!!! Y lo hago con los controles militares que vamos encontrando en la carretera. Nos paran, nos miran y hasta nos hacen enseñar los pasaportes y visados. En cada control militar tienen una lista con los nombres de todos los integrantes del tour. Nos tienen bajo control.
Volvemos a la parte bonita del tour. Cruzamos valles, vemos montañas, pasamos ríos y de vez en cuando nos cruza algún que otro camión o jeep. Aunque la carretera está muy bien (regalo de los Chinos) la circulación es escasa. También, de vez en cuando, aparece un poblado Tibetano con sus casas blancas para evitar la fuerza del sol a tan alta altura. También encima de los tejados, en los picos de muchas montañas, en los puertos de montaña...., se pueden ver las omnipresentes "prayer flags" que se podría traducir como banderas de plegaría y que los Tibetanos colocan por todas partes. Seguro que las habéis visto, son banderas de diferentes colores atadas unas con las otras y con plegarías escritas en ellas. Cada color indica una cosa: el azul representa el cielo, el blanco es el aire, el rojo es fuego, el verde es agua y finalmente el amarillo es tierra.
Algo más de cultura Tibetana...Dalai Lama significa Océano de sabiduría y cuando muere, se reencarna otra vez. La difícil y larga tarea es buscar esta reencarnación pero antes de morir, el Dalai lama, siempre deja pistas de dónde se puede reencarnar.
En el 1950 el gobierno Chino invadió Tibet diciendo que Tibet siempre había sido parte de la China y también con la excusa que quería liberar a los Tibetanos del mundo feudal y de servidumbre en que vivían....buena excusa, no? La revolución cultural China acabó con mucha de la cultura Tibetana. Muchos libros fueron quemados, muchas estatuas de buda destruidas y muchos monjes fueron asesinados o encarcelados. Delante de esta situación se decidió que el Dalai Lama se exiliara a la India por miedo a que fuera encarcelado o incluso asesinado. Ahora mismo vive en Darhamsala (India) dónde también es la sede del parlamento Tibetano en el exilio. Por cierto, el actual Dalai Lama dice que no se reencarnarà en el Tibet si no vuelve allí como un hombre libre antes de que se muera. Mañana...más...

Miki Lama

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada